Îmbătrânirea pielii este un proces complex care variază în funcție de persoană și este influențat de factori de mediu, precum: radiațiile solare (UV), poluare, fumat, stres, lipsa somnului și expunerea la temperaturi crescute.

Fermitatea pielii este determinată de fibrele de colagen, iar elasticitatea de cele de elastina. Ridurile sunt unele dintre cele mai frecvente și timpurii semne ale îmbătrânirii.

În continuare, vei găsi cele mai eficiente ingrediente pentru estomparea ridurilor, recomandate de medici, precum și produse care le conțîn si pe care le poți integra in rutină ta de îngrijire.

Vitamina B

Niacinamida (vitamina B3) regleaza metabolismul si regenerarea celulara si este utilizat in concentratie de 5%-10% ca agent anti-aging. Studiile au aratat o ameliorare a elasticitatii cutanate, reducerea riduriilor fine si diminuarea rosetii pielii.

Vitamina A

Vitamina A este aprobată de Food and Drug Administration (FDA) că agent cu efecte anti-îmbătrânire. Retinolul, retinaldehida și acidul retinoic sunt derivati de vitamina A care au efecte antioxidante și acționează direct asupra metabolismului colagenului, stimulând producția de colagen și fibre elastice. S-a demonstrat că derivații de vitamina A pot ameliora aspectul ridurilor fine sau mai adânci, și contribuie la menținerea elasticității pielii. Retinolul este cel mai frecvent utilizat în tratamentul cosmetic, fiind stabil în preparate și bine tolerat. De reținut: numai cantități reduse de retinol pot fi transformate în acid retinoic în piele.

Acidul retinoic (tretinoina) s-a dovedit a fi de aproximativ 20 de ori mai potent decât retinolul. Retinolul și retinaldehida sunt disponibile fără rețeta medicală, pe când acidul retinoic se eliberează doar cu prescripție medical.

Vitamina C

Vitamina C este un antioxidant puternic ce previne îmbătrânirea prematură prin neutralizarea radicalilor liberi. Studiile au arătat că aplicarea vitaminei C ameliorează textura pielii și ridurile fine.

Vitaminele B3 și C au capacitate crescută de a pătrunde în piele prin greutatea lor moleculară redusă. Studiile clinice au demonstrat că protecția antioxidantă este mai crescută atunci când acestea sunt asociate.

Peptidele

Peptidele sunt molecule formate din lanțuri mici de aminoacizi (proteine). Rolul lor este de a crește cantitatea de colagen nou (colagenul fiind tot o proteină)  și de a reduce colagenul care se descompune. O evaluare ex vivo folosind pielea umană excizată a confirmat că aplicarea topica a complexului peptidic a crescut semnificativ nivelul colagenului.

Acizii AHA – glicolic, lactic

Acidul glicolic acționează prin reducerea stratul cornos (stratul mort al celulelor de suprafață) și accelerarea procesului normal de regenerare și exfoliere a pielii. Studiile au arătat că acidul glicolic în concentrații mai mari de 25% determina creșterea grosimii dermului, îmbunătățirea calității fibrelor elastice și creșterea densității colagenului. Acidul glicolic în concentrații de 20-70% se utilizează doar de personalul medical, sub formă unui peeling chimic. Gradul de descuamare este direct proporțional cu durata aplicării produsului și concentrația acestuia; concentratiile mai mari sunt mai eficiente împotriva ridurilor.

Acidul lactic are efecte antimicrobiene, anti-aging și hidratante. Studiile au demonstrat o creștere a fermității, grosimii epidermice și dermice, cu o ameliorare vizibilă a ridurilor fine.

Crema de protecție solară

Deteriorarea cutanata în urmă expunerii la soare se traduce prin descompunerea colagenului și elastinei, componente cu rol esențial în menținerea fermității, apariției ridurilor și laxitatii cutanate. Crema de protecție solară nu va ameliora ridurile deja formate, însă contribuie la prevenirea acestora.

De reținut: Acidul hialuronic are rol de hidratare, având o capacitate unică de reținere a apei în celule. El poate reduce aspectul liniilor fine, dar efectul de umplere este temporar.